tisdag, januari 09, 2007

På begäran:

Den 22:a oktober och 26:e november mellan 13-17 anordnade kollektivet Kilombo en gratisaffär (freeshop) på den lilla scenen vid Albytorg. Människor lämnade saker de inte längre ville ha och andra hittade något där som de tog med sig hem. Ett sätt att bli av med överflödiga saker och få något "nytt" gratis.

Anledningarna till varför den anordnades var flera. Dels den, att vi upptäckt att många kastar bort saker som fortfarande är helt användbara för att de tröttnat på dem eller inte längre behöver dem. Saker som kan vara till glädje för någon annan. Och just så blev det på gratisaffären, någon blev av med en bok som den redan läst och någon annan fick möjligheten att läsa den. Någon blev av med en vinterjacka den inte längre kunde ha och någon annan kunde ta den.

En kvinna som kom förbi freeshopen undrade varför vi inte tog betalt för sakerna. Det skulle vara bättre,menade hon, om man skänkte pengarna till en organisation. Här kommer vi in på den andra anledningen, faktiskt den främsta anledningen till varför gratisaffären anordnades. Som vi ser det lever vi i ett mycket orättvist ekonomiskt system, där vissa dör i fetma-relaterade sjukdomar och andra i undernäring och där ekonomins tillväxt kommer i första hand och människors och resten av världens välmående i andra. Hur hänger detta resonemang ihop med gratisaffären? Jo, hela detta system står och faller med vår konsumtion, att pengar cirkulerar. Överallt och hela tiden utsätts vi för knep för att vi ska konsumera mer. En stor del av våra liv formar vi så att vi ska kunna konsumera dessa saker som vi lär oss att vi behöver. Med tanke på situationen med vår miljö bör vi se över våra konsumtionsvanor, överkonsumtionen är skadlig, då är det bättre att använda de saker som redan finns än att hela tiden tillverka nya. I en gratisaffär spelar det ingen roll hur lite pengar du har, du har ändå möjlighet att ta med någonting hem.
Vi ville skapa en, om än mycket liten, fristad från pengaanvändandet..
Många uppskattade gratisaffären, den blev lite av en mötesplats för människor. Många undrade om vi inte skulle anordna en till.. och det tänker vi göra, på samma plats, sista söndagen varje månad till och med maj.

Så rensa ut i din överfulla källare och kom med grejerna du inte längre vill ha! Sakerna som inte går åt skänks till antingen stadsmissionen eller myrorna.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Kilombo!
Känner ni till Freecycle? En mailinglista där man kan skänka bort saker. Det är väldigt lite trafik på Sthlms freecycle, som finns på http://groups.yahoo.com/group/FreecycleStockholm/ men om vi sprider den så kanske den blir mer aktiv.

Ha det gott!

Om Kilombo sa...

Hej perro!
Gött å höra från dig!
ja, ska genast kollas upp!
vill komma och hälsa på i järna, kan inte du ringa någon dag..
kram
therese

Anonym sa...

Hej
Jo jag ska ringa så bestämmer vi en dag då ni kan komma hit.
Shysst att ni länkar till fimbulvinter!

kram